Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
November
(28)
- Sup Ikan
- Talam Keladi
- Listen Quran Online
- Daging Paprik
- Roti Sosej Mayonis
- Salam Maal Hijrah
- Latihan Pemilihan Tempat Kediaman
- Antara Tart dan Pai
- Hadis : Syukur
- Kari Ikan
- Kole Kacang
- Kurma Ayam
- Roti Canai Telur
- Talam Kastard Jagung
- Pengurusan Sumber
- Chicken Thai Chilli Sauce
- Serimuka Delima
- Udang Tempura
- Pizza Sosej Ayam
- Belanjawan Keluarga
- Hadis : Amanah
- Gulai Daging Salai
- Rendang Ayam Kampung (resepi bonda)
- Selamat Hari Raya Aidil Adha
- Bahan Aditif Dalam Makanan
- Kata Pujangga
- Kuih Dangai
- Quiche Ayam
-
▼
November
(28)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Monday, November 14, 2011
Serimuka Delima
6:54 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
Serimuka Delima |
Saiz acuan 10" X 10" X 3" (saiz 7" X 7" X 3" - untuk separuh resepi)
Bahan-bahannya:
Lapisan bawahnya:
500g beras pulut - rendam sekurang-kurangnya 4 jam
300ml santan pekat
300ml air
1/2 camt garam
1 sudu sagu - direndam dengan air dan pewarna merah
Cara-cara:
1. Masukkan dalam loyang pulut, air, santan dan garam
2. Kukus pulut hingga masak
3. Keluarkan pulut dari kukusan, Gaulkan sagu ke dalam pulut
4. Masukkan dan tekankan pulut ke dalam acuan yang telah di alas plastik
dan digris dengan sedikit minyak
dan digris dengan sedikit minyak
Lapisan atasnya:
250g gula halus
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
4 biji telur
1/2 camt garam
sedikit esen vanila
sedikit pewarna kuning
Cara-cara:
1. Campurkan kesemua bahan dan kacau hingga sebati, tapiskan
2. Masak di atas api kecil hingga naik wap
3. Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi, kukus selama 30 minit
4. Pastikan sentiasa lapkan tudung kukusan bagi mengelakkan air jatuh ke
permukaan kuih
5. Potong kuih setelah benar-benar sejuk
* Resepi asal Chef asma. Sumber resepi : Sinar kehidupanku, tq yatie
Gaulkan pulut yang telah dikukus dengan sagu berwarna merah |
Lapisan pertama - tekankan pulut ke dalam acuan |
lapisan atasnya |
Serimuka yang siap dikukus |
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Info pelajar khb-ert T1,
* serimuka adalah salah satu contoh kuih tempatan.
* bahan tempatan yang digunakan adalah beras pulut.
* lapisan atas kuih diperbuat dari bater cair
* kaedah memasak adalah mengukus
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment