Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Asmaul Husna

Renungan

"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"

AutoCAD 2D

AutoCAD 2D
Buku Untuk Dijual. Step-by-step approach. Jika berminat, sila hubungi 0197315717

AutoCAD 3D

AutoCAD 3D
Lagi buku autoCAD untuk dijual! Jika berminat, sila hubungi 0197315717

bunga lawang

cengkih

kayu manis

pelaga

buah keras

jintan hitam

jintan manis

halba

lada hitam

basil

rosemary

oregano

thyme

kesum

sage

pudina

daun kari

ketumbar

chives

tarragon

dill

fennel

bunga kantan

daun bay

cekur

daun limau purut

marjoram

selom

pegaga

pucuk putat

tenggek burung

ulam raja
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Monday, November 14, 2011

Serimuka Delima

Serimuka Delima




Saiz acuan 10" X 10" X 3" (saiz 7" X 7" X 3" - untuk separuh resepi)

Bahan-bahannya:

Lapisan bawahnya:
500g beras pulut - rendam sekurang-kurangnya 4 jam
300ml santan pekat
300ml air
1/2 camt garam
1 sudu sagu - direndam dengan air dan pewarna merah

Cara-cara:
1.  Masukkan dalam loyang pulut, air, santan dan garam
2.  Kukus pulut hingga masak
3.  Keluarkan pulut dari kukusan, Gaulkan sagu ke dalam pulut
4.  Masukkan dan tekankan pulut ke dalam acuan yang telah di alas plastik
    dan digris dengan sedikit minyak

Lapisan atasnya:
250g gula halus
100g tepung kastard
400ml santan pekat
400ml air
4 biji telur
1/2 camt garam
sedikit esen vanila
sedikit pewarna kuning

Cara-cara:
1.  Campurkan kesemua bahan dan kacau hingga sebati, tapiskan
2.  Masak di atas api kecil hingga naik wap
3.  Tuangkan ke atas lapisan pulut tadi, kukus selama 30 minit
4.  Pastikan sentiasa lapkan tudung kukusan bagi mengelakkan air jatuh ke
     permukaan kuih
5.  Potong kuih setelah benar-benar sejuk

*  Resepi asal Chef asma.  Sumber resepi : Sinar kehidupanku, tq yatie




Gaulkan pulut yang telah dikukus dengan sagu berwarna merah



Lapisan pertama - tekankan pulut ke dalam acuan


lapisan atasnya


Serimuka yang siap dikukus


@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@


Info pelajar khb-ert T1
* serimuka adalah salah satu contoh kuih tempatan. 
* bahan tempatan yang digunakan adalah beras pulut.
* lapisan atas kuih diperbuat dari bater cair
* kaedah memasak adalah mengukus
  






0 comments:

Waktu solat

Salat times for ٨١٣٠٠ Johor Bahru, Johor, Malaysia ٤٢-٢Jalan Kebangsaan ١٨, Taman Universiti,. Muslim Prayer Times Widget by Alhabib.

Cuaca

bloguez.com

Kategori

Recents post

About Me

My Photo
suzana
Johor Bahru, Malaysia
Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
View my complete profile