Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
November
(28)
- Sup Ikan
- Talam Keladi
- Listen Quran Online
- Daging Paprik
- Roti Sosej Mayonis
- Salam Maal Hijrah
- Latihan Pemilihan Tempat Kediaman
- Antara Tart dan Pai
- Hadis : Syukur
- Kari Ikan
- Kole Kacang
- Kurma Ayam
- Roti Canai Telur
- Talam Kastard Jagung
- Pengurusan Sumber
- Chicken Thai Chilli Sauce
- Serimuka Delima
- Udang Tempura
- Pizza Sosej Ayam
- Belanjawan Keluarga
- Hadis : Amanah
- Gulai Daging Salai
- Rendang Ayam Kampung (resepi bonda)
- Selamat Hari Raya Aidil Adha
- Bahan Aditif Dalam Makanan
- Kata Pujangga
- Kuih Dangai
- Quiche Ayam
-
▼
November
(28)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Saturday, November 19, 2011
Talam Kastard Jagung
6:50 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
Talam Kastard Jagung |
Bahan-bahannya:
Lapisan bawah (jagung):
1 1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung jagung
1/2 cawan tepung kastard
1 cawan gula
1 cawan jagung krim
3 1/2 cawan santan
sedikit garam
sedikt pewarna kuning
Lapisan Atas (pandan):
2 cawan santan pekat
1 cawan air pandan
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
1 sudu besar tepung ubi
2 biji telur
2 sudu besar gula
sedikit garam
sedikit pewarna hijau
Cara menyediakan lapisan jagung:
1. Satukan semua jenis tepung ke dalam mangkuk
2. Masukkan gula, garam dan santan
3. Kacau hingga sebati dan tapiskan. Masukkan jagung krim
4. Masak adunan di atas api kecil sehingga naik wap
5. Tuang adunan ke dalam loyang yang telah dialas plastik
6. Kukus selama 20 minit
Cara menyediakan lapisan pandan:
1. Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk, kacau hingga sebati.
Tapiskan
2. Masak adunan di atas api kecil sehingga naik wap
3. Cakar2kan sedikit permukaan lapisan jagung tadi dan tuangkan adunan
pandan di atasnya
4. Kukus selama 20 minit
* sumber resepi : sinar kehidupanku, tq yatie.
pandan di atasnya
4. Kukus selama 20 minit
* sumber resepi : sinar kehidupanku, tq yatie.
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
Info pelajar khb-ert ting satu :
- kuih ni contoh bater cair
- kaedah memasak mengukus
Bahan lapisan jagung |
Satukan kesemua jenis tepung, gula dan santan, kacau sebati |
Masukkan jagung krim |
Kukus lapisan jagung setelah dimasak hingga naik wap atas api kecil |
Bahan lapisan pandan |
Satukan kesemua bahan, kacau sebati |
Tapiskan dan masak atas api kecil hingga naik wap |
Kukus selama 20 minit |
Siap dikukus |
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment