Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
November
(28)
- Sup Ikan
- Talam Keladi
- Listen Quran Online
- Daging Paprik
- Roti Sosej Mayonis
- Salam Maal Hijrah
- Latihan Pemilihan Tempat Kediaman
- Antara Tart dan Pai
- Hadis : Syukur
- Kari Ikan
- Kole Kacang
- Kurma Ayam
- Roti Canai Telur
- Talam Kastard Jagung
- Pengurusan Sumber
- Chicken Thai Chilli Sauce
- Serimuka Delima
- Udang Tempura
- Pizza Sosej Ayam
- Belanjawan Keluarga
- Hadis : Amanah
- Gulai Daging Salai
- Rendang Ayam Kampung (resepi bonda)
- Selamat Hari Raya Aidil Adha
- Bahan Aditif Dalam Makanan
- Kata Pujangga
- Kuih Dangai
- Quiche Ayam
-
▼
November
(28)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Monday, November 21, 2011
Kole Kacang
1:41 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
Kole Kacang |
Bahan-bahannya:
1 cawan santan pekat (untuk dapatkan tahi minyak)
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir
1 cawan air
2 cawan santan
1 cawan tepung kacang hijau
secubit garam
Cara-cara membuatnya:
1. Masak 1 cawan santan pekat dengan api kecil sehingga menjadi tahi minyak.
Ambil tahi minyak dan minyak yang terhasil
2. Masak gula merah dan air hingga gula larut. Tapiskan
3. Kacau tepung kacang hijau bersama 2 cawan santan, minyak yang terhasil
tadi dan air gula hingga sebati. Tapiskan
4. Kacau dalam kuali atas api kecil sehingga likat
5. Masukkan dalam acuan, taburkan tahi minyak dan sejukkan
* sumber resepi : kolej komuniti selayang
tq my sister suhaila
Bahan-bahannya ; tepung kacang, santan, gula merah + gula pasir, tahi minyak |
Masak santan dengan api kecil |
Sentiasa kacau |
Dapatkan tahi minyak yang terhasil |
Masak gula merah + air, tapiskan |
Kacau tepung, santan, air gula, minyak |
Kacau di atas api kecil |
Sentiasa kacau untuk mengelakkan bergentil |
Kacau hingga likat |
Tuang dalam acuan dan tabur tahi minyak |
Kuih yang siap |
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment