Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
November
(28)
- Sup Ikan
- Talam Keladi
- Listen Quran Online
- Daging Paprik
- Roti Sosej Mayonis
- Salam Maal Hijrah
- Latihan Pemilihan Tempat Kediaman
- Antara Tart dan Pai
- Hadis : Syukur
- Kari Ikan
- Kole Kacang
- Kurma Ayam
- Roti Canai Telur
- Talam Kastard Jagung
- Pengurusan Sumber
- Chicken Thai Chilli Sauce
- Serimuka Delima
- Udang Tempura
- Pizza Sosej Ayam
- Belanjawan Keluarga
- Hadis : Amanah
- Gulai Daging Salai
- Rendang Ayam Kampung (resepi bonda)
- Selamat Hari Raya Aidil Adha
- Bahan Aditif Dalam Makanan
- Kata Pujangga
- Kuih Dangai
- Quiche Ayam
-
▼
November
(28)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Sunday, November 20, 2011
Roti Canai Telur
9:45 AM | Posted by
suzana |
Edit Post
Hari minggu atau hari cuti bolehlah buat roti canai atau roti telur sendiri. Bagi yang tak berapa lalu nak makan roti canai buatan mamak, lagi elok kita buat sendiri, kan...
Bahan-bahannya:(resepi asas resepi bonda)
500g tepung gandum
1/2 cawan air panas + 1 sudu marjerin
1 cawan air
1/2 sudu kecil garam
sedikit shortening
* boleh gantikan shortening dengan 2 sudu besar susu pekat manis
* boleh gantikan shortening dengan 2 sudu besar susu pekat manis
Inti:(untuk 8 keping)
4 biji telur ayam ( 1 biji telur untuk 2 roti canai)
2 biji bawang besar - dadu
2 biji cili hijau - hiris bulat (jika suka)
sedikit garam
sedikit marjerin
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara membuat:
1. Campurkan semua bahan dalam mangkuk adunan.
2. Uli campuran bahan sehingga menjadi doh.
3. Uli lagi lebih kurang 30 minit sehingga doh lembut. (Boleh guna
mixer)
mixer)
4. Bahagikan doh kepada 8 bebola, disalut dengan marjerin setiap
bebola
5. Biarkan doh direhatkan sekurang2nya 2 jam, lebih lama lagi
bagus
6. Bagi inti pula, pukul sedikit telur dan campurkan dengan
bawang, cili dan sedikit garam.
bebola
5. Biarkan doh direhatkan sekurang2nya 2 jam, lebih lama lagi
bagus
6. Bagi inti pula, pukul sedikit telur dan campurkan dengan
bawang, cili dan sedikit garam.
7. Leperkan bebola doh nipis-nipis dan tebar agar menjadi lebar,
jangan lupa sapu dengan sedikit minyak. (boleh tarik atau regang menjadi
lebar kalau tak reti tebar). Letakkan 1/8 bahagian campuran telur di
tengah-tengahnya.
jangan lupa sapu dengan sedikit minyak. (boleh tarik atau regang menjadi
lebar kalau tak reti tebar). Letakkan 1/8 bahagian campuran telur di
tengah-tengahnya.
8. Lipat menjadi empat segi dan goreng dengan minyak sedikit
sehingga keperangan
sehingga keperangan
9. Hidangkan dengan kuah dal atau kuah kari
Campurkan tepung, air, marjerin, shortening, garam |
Uli sehingga menjadi doh |
Bahagikan kepada 8 bebola kecil, sapu setiap bebola dengan marjerin |
Leperkan bebola nipis dan tebar biar lebar |
Letakkan campuran telur + bawang |
Lipat menjadi empat segi, goreng hingga keperangan |
Roti telur yang siap |
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment