Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
November
(28)
- Sup Ikan
- Talam Keladi
- Listen Quran Online
- Daging Paprik
- Roti Sosej Mayonis
- Salam Maal Hijrah
- Latihan Pemilihan Tempat Kediaman
- Antara Tart dan Pai
- Hadis : Syukur
- Kari Ikan
- Kole Kacang
- Kurma Ayam
- Roti Canai Telur
- Talam Kastard Jagung
- Pengurusan Sumber
- Chicken Thai Chilli Sauce
- Serimuka Delima
- Udang Tempura
- Pizza Sosej Ayam
- Belanjawan Keluarga
- Hadis : Amanah
- Gulai Daging Salai
- Rendang Ayam Kampung (resepi bonda)
- Selamat Hari Raya Aidil Adha
- Bahan Aditif Dalam Makanan
- Kata Pujangga
- Kuih Dangai
- Quiche Ayam
-
▼
November
(28)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Monday, November 14, 2011
Udang Tempura
4:58 PM | Posted by
suzana |
Edit Post
Udang Tempura |
Bahan-bahan:
1 kg udang hidup – dibuang kepala, kulit dan urat hitam
2 cawan tepung naik sendiri (Bluekey)
1 cawan tepung jagung
Garam secukup rasa
Lada putih secukup rasa (boleh juga bubuh rempah)
Air sejuk + ketulan ais secukupnya
Minyak untuk menggoreng secukupnya
Cara-cara membuat:
1. Masukkan tepung naik sendiri, tepung jagung, garam dan lada putih ke dalam mangkuk adunan
2. Masukkan air sejuk sedikit demi sedikit dan kacau untuk mendapatkan adunan yang pekat (bater pekat)
3. Panaskan minyak, celup udang ke dalam adunan bater dan goreng sehingga keperangan
* Petua mendapatkan udang yang lurus. semasa memasukkannya ke dalam
minyak panas,masukkan udang dalam keadaan telentang.
* boleh juga selepas celupkan udang ke dalam bater, golekkan dulu dengan
serbuk roti, kemudian goreng, mesti lagi rangup....
Hari ni Cikgu Faridah menunjukkan cara-cara membuat udang tempura yang rangup menggunakan campuran tepung resepinya sendiri. Memang sedap. Tak payahlah order Tempura King Prawns lagi kat Pizza Hut...Kadang-kadang tepung tempura yang kita beli siap tu bukannya sedap pun...jadi cubalah buat adunan sendiri menggunakan resepi Cikgu Faridah ni...tapi pastikan adunan betul2 pekat.
Cikgu Faridah menyukat 2 cawan tepung naik sendiri + 1 cawan tepung jagung |
Masukkan garam dan lada putih secukup rasa |
Udang dan air sejuk + ais |
Bancuh dengan air sejuk +ais sedikit demi sedikit |
Buat adunan bater yang pekat |
Panaskan minyak dahulu |
Masukkan udang dalam keadaan telentang supaya udang yang digoreng lurus |
Goreng hingga keperangan |
Cikgu Faridah & Cikgu Zainab |
Selamat Mencuba......
Istilah : Tempura (天ぷら tenpura?) adalah makanan Jepun berupa makanan laut, sayur-sayuran, atau ulam yang dicelup ke dalam adunan berupa tepung gandum dan kuning telur yang dicairkan dengan air bersuhu dingin lalu digoreng dengan minyak goreng yang banyak hingga berwarna kuning muda.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment