Asmaul Husna
Arkib Blog
-
▼
2011
(86)
-
▼
November
(28)
- Sup Ikan
- Talam Keladi
- Listen Quran Online
- Daging Paprik
- Roti Sosej Mayonis
- Salam Maal Hijrah
- Latihan Pemilihan Tempat Kediaman
- Antara Tart dan Pai
- Hadis : Syukur
- Kari Ikan
- Kole Kacang
- Kurma Ayam
- Roti Canai Telur
- Talam Kastard Jagung
- Pengurusan Sumber
- Chicken Thai Chilli Sauce
- Serimuka Delima
- Udang Tempura
- Pizza Sosej Ayam
- Belanjawan Keluarga
- Hadis : Amanah
- Gulai Daging Salai
- Rendang Ayam Kampung (resepi bonda)
- Selamat Hari Raya Aidil Adha
- Bahan Aditif Dalam Makanan
- Kata Pujangga
- Kuih Dangai
- Quiche Ayam
-
▼
November
(28)
Renungan
"Demi masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian. Kecuali orang-orang yang beriman dan beramal soleh, dan mereka pula berpesan-pesan dengan sabar"
AutoCAD 2D
AutoCAD 3D
Sumber gambar : Google Image
suzana. Powered by Blogger.
Tuesday, November 29, 2011
Sup Ikan
7:56 AM | Posted by
suzana |
Edit Post
Bahan-Bahannya:
1 ekor ikan merah - dipotong 6 keping
2 sudu besar serbuk lada
1 sudu besar lada hitam - ditumbuk halus
2 sudu besar rempah sup ikan - dibancuh pekat
1 keping kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji pelaga
Keret, kentang, celeri, tomato - potong ikut suka
1 biji limau kasturi - diambil airnya
6 biji cili padi- diketuk
Daun sup, bawang goreng - ditabur semasa menghidang
Bahan kisar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 cm halia
Bahan hiris
2 ulas bawang merah
1 ulas bawang putih
2 cm halia
1. Masukkan kentang dan keret dalam periuk dan rebus dengan air yang mencukupi.
2. Panaskan minyak, tumis bahan hiris dan rempah tumis sehingga wangi
3. Masukkan bahan kisar dan rempah tumis dan tumis sehingga wangi. Tutup api.
4. Masukkan ikan kedalam periuk berisi kentang dan rebus dengan api perlahan.
Apabila ada buih-buih terapung, ceduk dan buangkannya (untuk mengelakkan sup
hanyir)
hanyir)
5. Kemudian masukkan rempah yang telah ditumis, kacau rata dan masak hingga
mendidih
mendidih
6. Apabila kentang telah empuk, masukkan celeri, tomato, air limau, cili padi dan
garam secukup rasa
garam secukup rasa
7. Masak sebentar dan hidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Kategori
- Bacaan Umum (19)
- Bahan Pengajaran (9)
- Galeriku (20)
- Jeruk (1)
- Kek (3)
- Kesihatan (3)
- Kuih Talam (6)
- Kuih Tradisi (3)
- Latihan (12)
- Lauk-Pauk (13)
- Nasi (3)
- Pasta (2)
- Pastri (8)
- Pemakanan (6)
- Pencuci Mulut (2)
- Pizza (2)
- Roti (3)
- Sup (3)
- Tips (3)
- Ucapan (6)
- Yis (3)
Pautan Pendidikan
Blog ERT / KHB
Blog Masakan
Recents post
About Me
- suzana
- Johor Bahru, Malaysia
- Home Economics/Living Skills teacher. Cooking and sewing are my passion
0 comments:
Post a Comment